La Serra d'Almos

El nostre poble

La Serra d’Almos és un poble agregat del municipi de Tivissa, situat al sud de la comarca de la Ribera d’Ebre. Tot i que, gràcies a la proximitat i la producció agrícola, motor econòmic i social del poble, està molt vinculat al Priorat. 

La nostra història

Ja se’n trobaven referències al voltant de l’any 1460 a partir de diferents masos disseminats els quals constituïen la població, com podien ser La Serra de Tartacó, Masos de la Serra, o la Serra. Al Museu Salvador Vila-seca de Reus es poden visitar algunes troballes fetes als anys quaranta per Salvador Vila-Seca, les quals fan referència a l’excavació del jaciment del coll del Moro.

El municipi es va anar consolidant al voltant de l’Ermita de Sant Domènec, que va ser denominada com a parròquia més endavant. Era un poble agregat a Tivissa de manera que, va pertànyer a Guillem de Castellvell, després a la Baronia d’Entença i d’altres fins al ducat de Medinaceli.

El 1936 el Parlament de Catalunya el reconeix com a municipi i funciona com Ajuntament fins al 1939. El 1981 es demanà la rehabilitació de l’Ajuntament que fou denegada pel Tribunal Suprem el març del 2003. El Govern de Catalunya, reconeix La Serra d’Almos com a Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) el 25 de novembre de 2011.

Actualitat

La vila es troba a 6 km al nord de Tivissa, a 12 Km de Móra d’Ebre i a 12 km de Falset. Limita amb els Guiamets i Capçanes (Priorat), Vandellòs (Baix Camp), Tivissa i Darmós (Ribera d’Ebre).

Actualment, compta amb 255 habitants i una gran extensió de terres de cultiu, boscos i garrigues que tenen una disposició en un terreny accidentat a causa de la proximitat amb la serralada Pre-Litoral, tot i que també compta amb terrenys més planers que, combinats, li proporcionen una bellesa natural.

Punts d'interès

El nucli urbà s’ha anat formant a banda i banda de la carretera que el travessa, paral·lela al barranc de Tartacó. Disseminats pel terme es poden trobar petites construccions de pedra en sec, rellevants alguns marges de gran alçada, cisternes, i casetes de tros.

L’Església Parroquial està dedicada a Sant Domènec, patró del poble. El primer altar dedicat al Sant fou construït el 1699. El 1861 o 1862 es van fer moltes obres: la primera església fou engrandida tal com avui està. És de forma claustral i té tres naus amb creuer. El campanar és d’uns vint metres.

Abans d’entrar al poble pels Guiamets i de creuar el pont, podem trobar els antics rentadors ara restaurats. Barranc amunt trobem l’antic molí fariner, on podem reconèixer la bassa que recollia l’aigua que s’utilitza com a hort. A l’arribar a l’àrea recreativa de la Fontvella, zona d’esbarjo amb taules i parrilles, trobem el lloc que abasteix d’aigua el poble i d’on surt el braçal que rega a tandes els horts situats a la llera del Tartacó.

Prop del nucli de la vila trobem el ‘Mas d’Alerany’, una construcció del segle XVIII, que presenta elements característics de l’arquitectura militar defensiva, que va ser utilitzat com a hospital militar durant la batalla de l’Ebre. També trobareu d’altres masos com els de Pena i Gabdà.

Al Coll del Moro a la zona de les Moles, situat a 1,5 km del poble, s’h i troba l’enclavament ibèric amb unes vistes excel·lents al Montsant i a la Ribera d’Ebre.

La Serra del Montalt de 751m pertany a La Serra de Llaberia travessada pel GR-7.

Descobreix els diversos canals d’ascens, coves, avencs i restes fossilitzades. Ressegueix la carena fins al cim, amb unes magnífiques vistes de la serra de Llaberia i les comarques de l’interior.

La Serra d’Almos és un dels pobles que conforma el Consorci per a la Protecció i la Gestió de l’Espai d’Interès Natural Serra de Llaberia, que convida a gaudir d’aquest espai natural, amb diferents recorreguts de senderisme, BTT, rutes a cavall i en cotxe, i excursions guiades. Consulteu tota la informació a la seva web www.serrallaberia.cat 

Tens més de 18 anys?